Geschiedenis

De eerste kerk op deze plaats dateert van omstreeks 1050. In de 13e eeuw werd het gebouw verlengd met een koor. Een grote brand verwoestte de kerk in 1516. Een jaar later werd hij opnieuw opgebouwd en verhoogd waarbij kloostermoppen gebruikt werden als bouwmateriaal.

Het interieur is van 1696 en geschonken door Ida van Tiara. Het orgel dateert van 1857 en is gebouwd door Willem Hardorff. Verschillende restauraties hebben er voor gezorgd dat het kerkgebouw nog altijd in perfecte staat verkeert.

  • 1883 grote restauratie van de muren
  • 1958 restauratie van de toren
  • 1998 restauratie van het dak
  • 2010 restauratie van het interieur

Ida van Tiara

In december 2009 is de kerk overgegaan van de NH-gemeente naar de Stichting Laurentiuskerk.
De kerk blijft voor diensten beschikbaar. Bekijk de agenda voor een overzicht van de kerkdiensten in 2023.

HARDORFF ORGEL

Het orgel van de Laurentiuskerk te Kimswerd werd in 1857/1858 gebouwd door Willem Hardorff. Het is waarschijnlijk het eerste orgel in deze kerk, daar in oude kerkboeken van voor 1857 niets is aangetroffen betreffende een orgel of organist. Het front van het orgel te Kimswerd is vijfdelig en telt acht velden met pijpen. Het sluit nauw aan bij de fronten die van Dam in dezelfde tijd bouwde.

Bijzonder zijn de bazuinblazende engelen tussen de velden rechts en links van de middentoren. De beelden geloof, hoop en liefde sieren de orgelkas, waarbij in Kimswerd de liefde (en niet het geloof) in het midden staat.

Het orgel dat Hardorff voor Kimswerd maakte is nog geheel op traditionele wijze gebouwd, zeer degelijk en ambachtelijk. Het is royaal uitgevoerd met 19 sprekende stemmen, 11 op het Hoofdwerk en 8 op het Bovenwerk.

Bijzonder is dat het Bovenwerk waarschijnlijk twee tongwerken bezat, naast de Trompet op het Hoofdwerk. Het pedaal is aangehangen, zoals bij de meeste Friese dorpsorgels : de organist beheerste het pedaalspel toch niet voldoende.

In 1885 wordt het orgel hersteld door de fa. W.Hardorff en Zoon. Deze (schoon)zoon was J.F.Kruse die het bedrijf inmiddels had overgenomen. Als Kruse in 1907 komt te overlijden wordt het orgel verder onderhouden door de fa. Adema te Leeuwarden. Adema restaureerde het orgel in 1912. Toen zijn waarschijnlijk de beide (?) tongwerken (De Vox Huma en de Harmonica) verdwenen en vervangen door een Gamba 8 voet en een Voix Céleste, twee weke zachte registers, destijds zeer geliefd.

Wim Eppinga uit Britswerd restaureerde het orgel op zijn manier in 1964. Hij verving de strijkers uit 1912 door de registers Terts 1 3/5 voet en Quint 1 1/3 voet, breidde het (aangehangen!) pedaal uit en liet het orgel “Pruisisch blauw” verven. Ook kwam er een nieuwe (?) veel te grote windmachine. Gelukkig werden er verder geen veranderingen aangebracht, zodat het orgel nog zeer origineel is.

De firma Bakker en Timmenga voerde (in samenwerking met de firma Mense Ruiter) een grote restauratie uit in de jaren 2012 – 2013. De twee registers van Eppinga (die totaal niet aansloten bij het klankbeeld van de rest van het orgel) verdwenen weer om plaats te maken voor een originele Dulciaan van Willem Hardorff (herkomst onbekend) en een tweede tongwerk : een nieuwe doorslaande Vox Humana, nieuw gemaakt naar voorbeeld van de Vox Humana in het orgel van Hilaard.(van Dam 1873).
Omvang Pedaal : als vroeger : C – c’. (twee octaven). De orgelkast werd bij deze laatste restauratie zwart geverfd .
Dispositie (19 stemmen).

Hoofdmanuaal (I) C – f’
Prestant disc. 16’
Prestant 8′
Bourdon 16’
Baarpijp 8’
Holpijp 8’
Octaaf 4’
Roerfluit 4’
Quint 3’
Octaaf 2’
Mixtuur 3 – 4 st.
Trompet b/d 8’

Bovenwerk (II) C – f
Salicet 8’
Fluit douce 8’
Viola di Gamba disc. 8’
Prestant 4’
Fluit d’ amour 4’
Speelfluit 2’
Dulciaan 8’ (Hardorff, herkomst onzeker)
Vox Huma 8’ (doorslaand, nieuw 2013).
Octaaf 2’
Pedaal (C – c’)
Koppels : HW/BW en Ped./HW.

Otto Roelofsen

Van mei t/m september is de kerk dagelijks open
voor bezichtiging van 10.00 tot 17.00 uur.

 

CONCERTEN 2023 (zie hier)